strojové učení

Strojové učení (anglicky machine learning) je podskupina umělé inteligence, která se zabývá vývojem algoritmů a technik umožňujících počítačovým systémům se „učit“ z dat. Místo toho, aby byly naprogramovány k plnění specifických úkolů, systémy založené na strojovém učení analyzují data, hledají vzory a učí se, jak na základě těchto vzorů provádět předpovědi nebo rozhodnutí. Nejčastěji se strojové učení používá v oblastech, jako je rozpoznávání řeči, zpracování přirozeného jazyka, obrazová analýza, autonomní řízení a finanční modelování.

Existují různé typy strojového učení, z nichž nejznámější jsou učené s učitelem (supervised learning), učené bez učitele (unsupervised learning) a posilované učení (reinforcement learning). Učené s učitelem zahrnuje trénování algoritmů na označených datech, kde jsou vstupní data spojena s odpovídajícími výstupními hodnotami. Například při rozpoznávání obrázků zvířat by systém dostal obrázky s popisem, co na obrázku je, a postupně by se naučil klasifikovat nové, neoznačené obrázky. Naopak učené bez učitele pracuje s neoznačenými daty a snaží se v nich najít skryté struktury nebo vzory. Posilované učení se zaměřuje na to, jak by měl agent jednat v prostředí, aby maximalizoval nějakou kumulativní odměnu, což je například případ autonomních robotů nebo systémů pro hraní her.

Pro dosažení efektivních výsledků ve strojovém učení jsou klíčové kvalitní data a volba vhodných algoritmů. Algoritmy jako lineární regrese, rozhodovací stromy, neuronové sítě a podpora vektorových strojů (SVM) jsou jen některé z nástrojů, které vědci a inženýři používají. V posledních letech došlo k výraznému rozvoji zejména hlubokého učení (deep learning), které využívá vícevrstevné neuronové sítě. Tyto modely dokážou zpracovávat obrovské množství dat a mají schopnost rozpoznávat složité vzory. Aplikace strojového učení mají potenciál výrazně ovlivnit společnost a přinést pokroky v mnoha oborech, od medicíny po dopravu, avšak také vyvolávají otázky ohledně etiky, bezpečnosti a ochrany soukromí. 

Mgr. Pavel Bartoš, LL.M., DBA (Evropská akademie vzdělávání / European Academy of education)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *