Obor IT specialista je začátek Vaší nové cesty

Rychlý rozvoj technologií a digitalizace podniků po celém světě stále více posiluje poptávku po odbornících v oblasti informačních technologií. Tento trend je patrný nejen v České republice, ale i ve světě, kde se IT stává jedním z nejžádanějších a univerzálních odvětví.

Podle nedávného průzkumu uveřejněného na Kurzy.cz (odkaz na článek ZDE), Česká republika čelí nedostatku až 30 tisíc kvalifikovaných pracovníků v oblasti IT. Tento nedostatek se nejvíce projevuje v oborech jako vývoj software, datová analýza a hlavně kybernetická bezpečnost. Přestože je poptávka po IT profesionálech v České republice vysoká, nedostatek kvalifikovaných pracovníků znamená výzvu pro firemní sektory, které se snaží najít a udržet si talentované odborníky.

Situace na trhu práce v oblasti IT není unikátní pouze pro Českou republiku. Podle Světové banky a dalších zdrojů se očekává, že globální trh práce v IT bude i nadále růst. S nárůstem digitalizace v podnikání, rozvojem umělé inteligence a dalšími technologickými inovacemi roste poptávka po odbornících v oblasti IT.

V rámci globální perspektivy je také důležité sledovat migraci pracovníků v IT. Řada kvalifikovaných IT profesionálů hledá příležitosti v zahraničí, což může ovlivnit trhy práce jak v zemích původu, tak i v cílových zemích.

Evropská akademie vzdělávání, stejně jako celá řada dalších škol, má v nabídce profesní studium IT specialista. Toto studium Vás vtáhne do základu toho, co byste jako IT specialista měl určitě umět a znát. Studium je zakončeno státní zkouškou, po které se stanete držiteli certifikátů ze tří profesních kvalifikací podle Národní soustavy kvalifikací. Je potřeba zdůraznit, že se jedná o základní odrazový můstek pro Vaši IT kariéru. Pokud se chcete opravdu prosadit, je potřeba projevit opravdové nadšení pro obor a vzdělávat se soustavně a nad rámec nutných znalostí. IT je velmi charakteristický obor a přeje těm, kteří nezůstávají stát na místě.

Trh práce v oblasti IT je dynamický a neustále se vyvíjí. Zatímco Česká republika čelí konkrétním výzvám spojeným s nedostatkem odborníků, globální trend ukazuje rostoucí poptávku po IT profesionálech. Je nezbytné, aby vlády, firmy a vzdělávací instituce spolupracovaly na vytváření prostředí, které podporuje rozvoj IT dovedností a umožňuje přizpůsobení se dynamickým potřebám trhu práce.

Read More 

Zdroj: Evropská akademie vzdělávání (European Academy of education) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *