Kvalitní přednáška na vysoké škole z pohodlí domova

Online studium se stává samozřejmou součástí českého školství. V čem spočívají výhody takto koncipované výuky?

Studovat je možné odkudkoli!

Poslechnout si přednášku zachumlaný v dece na gauči a s dobrůtkou v ruce? Žádný problém. Za podobný systém jsou vděčni třeba i ti, kteří pečují o malé děti, rodiče či prarodiče v seniorském věku, nebo manažeři velkých firem, kteří si potřebují doplnit vzdělání, ale mají moc práce. 

Přínos tohoto systému je pro jeho maximální efektivitu velký. Lidé požadují flexibilní spojení pracovního života a školy a zároveň možnost si výuku řídit, postupovat vpřed vlastním tempem a vstřebávat praktických poznatků bez zbytečného teoretického balastu.

Při procesu vzdělávání je motivace studujícího stěžejním prvkem. Podstatou studia je, aby si posluchač z každé přednášky něco odnesl. Klid a čas, který je k tomu třeba si vytvoří klidně večer, až uspí děti (pokud neusne s nimi). 

Nejen slovy živ je člověk, a tak nesmí strádat ani vizuální stránka. Vyučující by neměli přednášet v teplákách a měli by mluvit srozumitelně. Kvalita zvuku a obrazu by neměla napodobovat přenos z přistání na Měsíci.

Výuka by měla být koncipována jako multimediální, prakticky zaměřená a reflektující reálné situace. Obtížnost by měla odpovídat tzv. zóně nejbližšího vývoje. V praxi to znamená, že by výuka měla postupovat jen takovým tempem, aby ji student byl schopen obsáhnout.

Online vzdělávání má budoucnost

Experti na vzdělávání předpokládají, že tento trend bude dále postupovat v důsledku globalizace celého odvětví vzdělávání. Rozšíření online studia dále umocní i rozvoj nových a adekvátních nástrojů.

Lidský faktor však zůstává stále důležitý. Role kantora je sice v tradičním slova smyslu oslabena a studenti se stávají více autonomními. Vyučující nicméně neztrácí prostor se individuálně věnovat každému studentovi a řešit s ním konkrétní problémy.

Online vzdělávání může být nakonec mnohem kvalitnější než tradiční prezenční výuka. Dokazuje to i široká nabídka online vyučovacích oborů na Evropské akademii vzdělávání. V rámci této instituce je možno si doplnit vzdělání v různých stupních od profesní kvalifikace až po oblíbené tituly jako MBA či LL.M.

Read More 

Zdroj: Evropská akademie vzdělávání (European Academy of education) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *