Nedostatek pracovní síly na trhu práce

Poměr poptávky pracovních sil jednotlivých oborů není rovnoměrný. Do kterého vzdělání se nám vyplatí investovat?

Projekt BusinessInfo.cz (agentury CzechTrade spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu), uvádí jako hlavní „bolest“ tuzemských firem nedostatek technicky orientovaných zaměstnanců. Chybí kvalifikovaní řemeslníci, instalatéři nebo elektrikáři, a nedostává se ani odborníků na IT.

Česká reublika hlásí nedostatek „ajťáků“

Momentálně v Česku schází dle dostupných odhadů kolem 20 0000 až 30 000 pracovníků. Každoročně se situace navíc zhoršuje. Důvodem je automatizace a digitalizace, která vyžaduje kvalifikované pracovníky. Uchazeči s patřičným vzděláním se často nedostanou ani na náš pracovní trh. Už v průběhu studií si mohou vybírat z různých nabídek. Velmi často využijí možnosti vycestovat za hranice a zahájit svou kariéru tam. Největší zájem je o webové vývojáře, datové analytiky či UX/UI designéry.

Chybí také řemeslníci

Řemeslníků chybí dle aktuálních statistik řádově už tisíce. Pokud se máme opřít o přesnější čísla v ČR, v roce 2018 chybělo okolo 300 000 řemeslníků, v roce 2020 se tento počet navýšil na 400 000.

Na běžného instalatéra si domácnost počká i měsíc. Učni mají šanci získat profesní uplatnění už v návaznosti na první praxi ve škole. S jistotou práce se pojí i výše výdělků.

Řemeslo už dávno nepatří mezi manuálně namáhavé činnosti vhodné pro ty, kteří nemají „hlavu“ na studia. I do této sféry pronikají technologické inovace, které nutí absolventy se neustále vzdělávat.

Read More 

Zdroj: Evropská akademie vzdělávání (European Academy of education) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *