Bakalářská nebo diplomová práce: Jak ji úspěšně zvládnout?

Bakalářská či diplomová práce je zásadním milníkem studia. Řada studentů z ní má obavy. Co je potřeba si ujasnit, než začnete psát a jak se se závěrečnou prací vypořádat?

Bakalářskou i diplomovou práci je potřeba zpracovávat systematicky

Bakalářská nebo diplomová práce jsou na většině českých vysokých škol podmínkou k úspěšnému absolvování studia. Některé obory mají ale výjimku. V oblasti lékařství a veterinárního lékařství a hygieny se studium řádně ukončuje státní rigorózní zkouškou.

Zásadní je především si správně vymezit téma práce. Od toho se pak bude odvíjet i její cíl. Vyplatí se tak nad tím, o čem bakalářská nebo diplomová práce bude, přemýšlet včas. Aktivně také bude potřeba spolupracovat s vámi vybraným vedoucím. Ten vás umí vhodným způsobem usměrnit a pozná, kdy se se svou prací vrháte tzv. do slepé uličky.

Rozdíl je pak i v pojetí obou závěrečných prací. Diplomová práce je delší svým rozsahem a odborněji pojatá. Vzhledem k tomu, že se koncentruje do větší hloubky, můžete už v této fázi s výběrem tématu poněkud narazit. Některá jsou totiž vhodná spíše pro tento způsob zpracování, zatímco pro bakalářskou práci má smysl si zvolit jiné zaměření.

Udělejte si také rešerši k tématu. Existuje k němu dostatek zdrojů? Ujasnit si musíte i to, jak se k nim dostanete. Nejlepší je vyrazit do vám dostupné knihovny a rovnou si příslušnou literaturu odnést. Jakmile ji budete mít k dispozici, začněte psát. Tvořit se vám bude snáze, když se budete mít o co opřít.

Bez píle a iniciativy to nepůjde

Ke zpracování přistupte včas. Nechávat diplomovou i bakalářskou práci na poslední chvíli se nevyplácí. Vypracujte si časový harmonogram a snažte se ho za každou cenu dodržet. Možná se vám to ne vždy podaří, u některých kapitol se rozhodně více „zaseknete“, ale udržujte se v tempu psaní.

V rámci psaní diplomové a bakalářské práce by tak student měl prokázat schopnost syntetizovat získané vědomosti a samostatně soustavně pracovat na práci rozsáhlejší. A právě tuto soběstačnost je nutné si vštípit již během studia.

Na Evropské akademii vzdělávání se setkáte s přátelským prostředím, které umožňuje studentům získávat praktické poznatky a zároveň spolurozhodovat o procesu vzdělávání. Tato autonomie vede k vyšší míře motivovanosti a zapojení studentů.

Read More 

Zdroj: Evropská akademie vzdělávání (European Academy of education) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *