Zkouška versus zápočet: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Student vysoké školy se během svého studia setká s tzv. zkouškami a zápočty. Proč jsou důležité a jaký je mezi nimi rozdíl?

Jaký je rozdíl mezi zkouškou a zápočtem?

Zápočet i zkouška jsou shodně zakončeními daného předmětu na vysoké škole. Neliší se ani jejich smysl, vždy v nich jako student musíte uspět, jinak se považuje konkrétní předmět za nesplněný a nebudou vám za něj uděleny požadované kredity.

Zápočet se však zpravidla neklasifikuje. Hodnotí se pouze to, jestli student uspěl, nebo nikoli. Úspěšný student si odnáší hodnocení „započteno“, proto se označuje tento typ ukončení předmětu jako zápočet. Zápočet, který se klasicky známkuje, se nazývá klasifikovaný.

U zkoušky pak dostává student vždy známku. V některých případech mohou být zápočty a zkoušky provázány. Předměty, které jsou rozloženy na více semestrů, se tak nejprve ukončují zápočtem a až na samém závěru skládá student zkoušku.

Získání zápočtu tak v takovém případě může mít mírnější kritéria, neboť se počítá s tím, že znalosti studenta budou důsledně ověřeny až u zkoušky. I samotný zápočet bývá obvykle

jednodušší a požadovaná úspěšnost k tomu, aby student prošel, dostačuje kolem 70 až 80 %.

Samotná zkouška pak může být písemná ve formě testu, případně ústní. Ústní forma zkoušky je častější. Zápočet pak je možno udělit jednak za písemný test, ale méně často také za splnění dalších předepsaných náležitostí, tedy například za odevzdání předepsaných seminárních prací nebo „pouze“ za pravidelnou účast na výuce.

Kde a jak získat informace o zkouškách a zápočtech?

Student by měl být s podmínkami ukončení konkrétního předmětu a s jejich kreditovým ohodnocením vždy seznámen. Podrobnosti by pak měly být vypsány ve studijním a zkušebním řádu konkrétní vysoké školy. Tento dokument je pak studentům dostupný dnes běžně již také v online podobě.

Stejně tak na Evropské akademii vzdělávání musí student dle studijního a zkušebního řádu splnit v příslušných předmětech buď zkoušku nebo zápočet. Podmínky pro udělení zkoušky jsou následně uvedeny v sylabu konkrétního předmětu.

Student si sám určuje časovou posloupnost testů zápočtů a zkoušek. Je nutné upozornit na fakt, že zkoušku musí absolvovat osobně v budově školy. Absolvování zkoušek a zápočtů je pak navázáno na získání ECTS kreditů a řádné ukončení studia.

Read More 

Zdroj: Evropská akademie vzdělávání (European Academy of education) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *